DA LI PODZNAK S GODINAMA POSTAJE VAŽNIJI OD ZNAKA?


"Često me pitaju je li tačno da podznak s vremenom postaje važniji od znaka", kaže Senka Ljubić i odgovara...

Da bih na zabavan i krajnje jednostavan način opisala odnos Sunca i podznaka, često koristim sledeće poređenje: ako zamislimo automobil, podznak je njegov spoljni izgled, karoserija, boja, a Sunce je motor koji ga pokreće, skriven u unutrašnjosti. Bez njega, karoserija je samo prazna ljuštura. A vozač koji će sesti za volan automobila, pokrenuti ga i povesti u određenom smeru je – Mesec!

Poistovetiti se sa spoljnim utiskom bilo bi žalosno i poražavajuće. Kako bi uopšte podznak mogao biti važniji? To je kao da zanemarujemo telo, um i srce kako bismo prednost dali odelu! U svom se ličnom razvoju, odrastanjem, testiramo u životnim izazovima.

Sunce i Mesec

Treba vremena da bismo osvestili ono što simbolizuje naš Mesec, duboku unutrašnju potrebu koju moramo ispuniti da bismo se osećali sigurno i srećno. Tad ćemo prepoznati kuda zaista želimo krenuti i testiraćemo snagu motora koji nas tamo može odvesti. Tada se sve snažnije poistovećujemo sa energijom Sunca.

 

 

Podznak simbolizuje način na koji sami sebe predstavljamo drugima. Način ponašanja kojim ističemo one svoje osobine koje smatramo važnim i vrednim jer će nam doneti prihvatanje i sigurnost. Sunce možemo posmatrati kao arhetipskog junaka koji kreće na životno putovanje. Kroz razne se izazove jača, upoznaje svoju snagu, uči kako prihvatiti poraze, stiče iskustvo, mudrost i zrelost.

A tu mudrost i zrelost, sve to iskustvo pokazujemo samosvesnije, slobodnije i profinjenije. Tako i sam podznak dobija nove nijanse zahvaljujući iskustvu Sunca koje upravo sa vremenom postaje sve važnije. Sunce, naš unutrašni junak, i njegova životna energija nikad ne mogu biti žrtvovani zbog spoljnog utiska.

(Senka Ljubić, astrolog, sensa.hr)