DOLAZI KRVAVI MESEC: DA LI NADOLAZEĆE POMRAČENJE NAGOVEŠTAVA APOKALIPSU?


Krvavi Mesec izazvaće najduže pomračenje u ovom veku. Istovremeno, Mars će biti najbliži Zemlji u poslednjih petnaest godina i zato će izgledati svetlije nego inače. Pomračenje Meseca ili lunarna eklipsa dogodiće se u noći 27. na 28. jul i biće najduže pomračenje u 21. veku. Trebalo bi da traje čak sat i 43 minute, a naučnici tvrde da će biti najvidljivije na jugoistoku Evrope. “To je sjajno! Ovo je zaista izuzetna i retka prilika da vidimo mesečevo pomračenje pored Marsa na noćnom nebu. Imaćemo dva sjajna objekta i sjajnu priliku za fotografe”, rekao je za The Times Robert Massey iz britanskog Kraljevskog astronomskog društva.

 

Pomračenje će trajati toliko dugo jer je Mesec na jednoj od najudaljenijih tačaka od Zemlje pa će senka biti veća nego prilikom uobičajenih pomračenja. Stoga će Mesec, zbog efekta poznatog kao Rayleighovo raspršenje (Rayleigh scattering), izgledati naročito crveno. Za one praznoverne, pomračenje Meseca nagoveštava neku apokaliptičnu katastrofu.

Krvavi Mesec može da bude i prilika promenimo životni put i prizovemo bogatstvo u život. Energija lunarnih pomračenja je veoma jaka i reflektuje se na naše živote narednih 6 meseci. Krvavi mesec zato može biti vreme da promenimo svoj život jer njegova energija može biti iskorišćena za prizivanje izobilja.

Astrolozi objašnjavaju da reč je o prirodnoj pojavi koju astrolozi nazivaju Krvavi Mesec ili Supermesec, a neki čak smatraju kako nagovešta svojevrsnu apokalipsu.

Čovek i Zemlja neodvojivi su deo beskonačnog svemira. Zemlja živi u zajedničkom ritmu s drugim planetama, a najsnažnije je povezana sa svojim satelitom Mesecom. Uticaj Meseca na plimu je velik zbog njegove blizine Zemlji.

Pun Mesec, zbog reflektovanja sunčevih zraka, obasjava površinu Zemlje. Iako mi to ne vidimo, na isti način i Zemlja obasjava Mesec. Ta pojava se zove ‘pepeljasta svetlost’. Najpoznatiji uticaj Meseca je dokazano onaj na plimu i oseku, što je još davno objasnio naučnik Marko Antonio de Dominis.

Pun mesec utiče i na naše psihološko, ali i fizičko stanje - povećava emocionalnost, melanholiju, nervozu i razdraganost. Pogodan je i za začeće, tj. da žene ostanu u drugom stanuju. Pun Mesec utiče i na nivo zgrušavanja krvi, odnosno produžuje krvarenje (izbegavajte operacije do 1. septembra).

Za one koji su na moru treba da imaju na umu da se školjke ostrige otvaraju i hrane upravo kada Mesec prolazi iznad njih.

(Izvor: Espreso.rs/ Alo.rs/Telegraf.rs)