KAKO DA SVOJIM MISLIMA PROMENIMO STVARNOST I PRIVUČEMO BLAGOSTANJE?


Čovek može da oblikuje svoju stvarnost usmeravanjem misli i emocija na pozitivne stvari i verovanjem da je sve što poželi moguće! Evo eksperimenta koji će pomoći da svoju stvarnost promenite i da ostvarite svoje najveće želje i planove...

Teza da naši misaoni obrasci stvaraju okolnosti u kojima živimo nije nova, ali spisateljica i duhovna učiteljica Pam Grout navodi eksperimente kojima to možemo i da dokažemo i zaista menjamo svoju stvarnost.

Čovek može sam da oblikuje svoju stvarnost; sopstvenim mislima, namerama i delima može da utiče na svoj život i menja ga, tvrdili su duhovni učitelji, ali i naučnici, psiholozi i iscelitelji mnogih epoha. Iako se to u našem materijalnom svetu, punom nedaća, čini kao neslana šala, bezbroj je eksperimenata koji pokazuju da bi to moglo da bude istinito.

Američka spisateljica i duhovna učiteljica Pam Grout i sama je došla do takvih otkrića koja je zabeležila u svojoj knjizi "E2". Smatra da svako može da potvrdi istinitost njenih tvrdnji sprovodeći tačno devet eksperimenata prema preciznim uputstvima. Nije potrebno dugo učenje, sazrevanje, pa ni novac za skupe seminare, ističe, samo spretno usmeravanje sopstvene pažnje i misli. "Kao što su dva plus dva uvek četiri, a lopta koju bacimo s krova uvek padne na tlo, tako i svaka vaša misao uvek deluje na fizičku stvarnost", ističe Pam Grout, pokušavajući i onima koji su sumnjičavi i puni nepoverenja da pokaže kako je stvarnost zaista podložna promenama, da je svest jača od materije i kako mislima možemo da oblikujemo svoj život onako kako želimo.

"Upravo zato što je svaka naša misao energetski talas koji utiče na sve ostalo u svemiru, svakodnevno sami možemo da koristimo energiju i oblikujemo svoju stvarnost na temelju sopstvenih namera i odluka", tvrdi Grout. Jedino su nepoverenje i sumnja istinske prepreke razvoju ovakvih mogućnosti. Ona smatra da je izuzetno važno osvestiti kako je većina naših misli, uverenja i stavova zapravo tuđa, jer smo ih preuzeli od porodice, iz svoje okoline i društva. Kad njima pokušavamo da suprotstavimo nove, pozitivne misli, one su daleko slabije od dobro utvrđenog, starog i običnog programa. Eto zašto na početku ta naša urođena sposobnost menjanja sebe i okolnosti u kojima živimo zapravo ne funkcioniše. Načelo da svojim mislima možemo da kreiramo sopstvenu stvarnost zapravo u toj istoj "iskrivljenoj" stvarnosti ne funkcioniše. Ali to ne znači da se to ne može postići, ističe autorka.Grout objašnjava kako sprovesti empirijski naučni eksperiment za svako od devet važnih duhovnih načela kojim se dokazuje njihova valjanost.

 

 

Prvo, najvažnije duhovno načelo podrazumeva da postoji nevidljiva energetska sila ili polje beskonačnih mogućnosti koje nas okružuje. Da bismo se uverili kako smo u njega uronjeni, treba da sprovedemo eksperiment tako što ćemo jednostavno da zatražimo i dokaz o postojanju tog polja. "To učinite tako da zamolite energiju, život, Boga ili šta god je u skladu s vašim uverenjima, da se pokaže. Zatražite jasan, nedvosmislen znak da biste bili sigurni kako nije reč o slučajnosti i zamolite da se očituje unutar 48 sati", objašnjava Grout. Pri tom ne možemo sami da odredimo vrstu blagoslova, a autorka nas upozorava da se rezultati razlikuju, u zavisnosti od svesti. Među brojnim primerima ljudi koji su to učinili i dobili svoj dokaz o postojanju polja, od neočekivanih povišica, neobičnih poklona, iznenadnih susreta, besplatnih izleta ili putovanja, najviše joj je utisak ostavilo ono što se dogodilo njenoj prijateljici Julie. Njoj je prišao dvogodišnji dečak kog nikad nije videla i seo pored nje na klupu u parku, a Julie je imala osećaj kao da je ponovo srela svoju srodnu dušu.

"Da biste pravilno sproveli taj eksperiment, morate da odbacite sumnjičavost i da očekujete taj dokaz svim srcem i celom svojom dušom. Obratite pažnju na to kako se osećate dok od energetskog polja tražite blagoslov jer možda duboko unutra ne verujete da zaslužujete poklon", naglašava Pam Grout, objašnjavajući da od uverenja zavisi jačina signala koji se prenosi u energetsko polje. Od toga kakav je vaš signal, je li iskren, čist i neopterećen sumnjama, zavisi i blagoslov koji ćete da dobijete.

Naše misli i emocije kreiraju stvarnost

Ona ističe da mi utičemo na polje potencijalnosti i crpimo iz njega u skladu sa svojim uverenjima i očekivanjima, jer ono što nam se u životu pojavljuje isključiv je odraz naših misli i emocija. Tako navodi primer žene koja se, putujući na odmor, jako mučila s teškim torbama na autobuskoj stanici. Uz to, stalno je gledala okolo čekajući autobus u koji je morala da se ukrca, pa je čak i glasno protestovala zašto ne dolazi. Zbog svojih frustracija je bila toliko ljuta, očajna i negativna pa uopšte nije primetila da je autobus već više od deset minuta bio parkiran metar i po ispred stajališta, širom otvorenih vrata. "Zahvaljujući njenoj dubokoj posvećenosti problemu i besu, autobus je doslovce bio izvan njenog energetskog kruga", pojašnjava Grout ističući da spoljni svet uvek odražava ono što mi sami želimo da vidimo.

Kad počnete da tražite ono što želite da vam se dogodi, možete radikalno da promenite ono što se pojavljuje u vašem svetu. Grout stoga nalaže da eksperiment sprovodimo tako što ćemo u sledećih 24 sata aktivno da tragamo za nečim određenim. Pritom treba izgovoriti svoju svesnu nameru da ćemo tokom sledećeg dana tragati za, na primer, automobilima narandžaste boje. Tada jednostavno treba obraćati pažnju je li naša svesna odluka dovela do promena u broju narandžastih vozila koje vidimo. Autorka navodi primer žene koja je odabrala da usmeri pažnju na žute leptire. Pronašla ih je čak i na papiru za pisanje i na papirnoj šolji na rođendanskoj zabavi svoje prijateljice.

 "Svi smo mi jedno energetsko polje pa nam je unutar njega sve dostupno", kaže Grout. Ono na šta se usredsredimo raste, tj. privlačimo iz tog polja. I to možemo da iskušamo eksperimentom. S jasnom namerom i usredsređenošću na ishod, naprosto zamislimo nešto što želimo u životu, s iskrenom verom i namerom da to jednostavno bude tako. "Iako nije imao novca da to priušti, Don je poželeo da ima gitaru marke Martin. Pritom nije preduzeo baš ništa, samo se usredsredio na tu gitaru verujući da će je jednog dana nekako dobiti.

Gotovo godinu dana posle majka mu je poslala poruku da mu je tata na rasprodaji u susedstvu kupio nekakvu staru gitaru. Bila je to gitara marke Martin", otkriva Grout pozivajući nas da budemo svesni svojih želja, ali i onoga što se krije ispod njih. Ne verujemoli, naime, da zaslužujemo ono što želimo ili se bojimo da to nikada nećemo moći da ostvarimo, sami sabotiramo mogućnost realizacije svojih potreba.

Grout ističe da je naše nepoverenje u polje potencijalnosti i sopstvene kreacije vrlo veliko zato što smo izuzetno zaokupljeni negativnostima. Gotovo se po cele dane, svesno ili nesvesno, bavimo jedino problemima, bolešću, katastrofama i neugodnim i tragičnim događajima iz prošlosti, a društvo i celokupna naša kultura upravo podržavaju takav obrazac.

 

 

Na taj način se svakodnevno pripremamo isključivo za probleme, kojima se onda vrlo vernoposvećujemo i njima bojimo svoju stvarnost. "Neuronaučnici kažu da naš unapred programiran nesvestan um upravlja s devedeset pet posto naših misli. Umesto da zaista razmišljate, vi gledate ‘film' o prošlosti. Da niste neprestano uronjeni u haos zastarelog razmišljanja, svoj život biste mogli da menjate po sopstvenoj volji", naglašava Pam Grout. Ipak, to možemo da činimo čvrstom i čistom namerom i odlukom. Tada nam se otvara polje beskonačnih mogućnosti u koje smo uronjeni.

Kvantna fizika definiše polje kao nevidljive pokretne sile koje deluju na fizičko područje. Iako je u svojim eksperimentima koje je sprovodila postizala mnogo veće i sjajnije rezultate, od novih poslovnih prilika do automobila, Grout ističe primer s malim ekserom kao posebno uverljiv događaj.

Privucite pozitivnu energiju i ostvarenje želja u svoj život

Na tom je ekserčiću pored kreveta visio njen kalendar koji bi povremeno skidala beležeći u njega važne događaje. Ipak, jedne večeri je prenaglo zgrabila kalendar i izvukla ekserčić iz zida. Uprkos dugoj potrazi, nikako nije mogla da ga nađe, iako je soba bila relativno mala. Sve je pretražila nekoliko puta. Nakon zamorne potrage, naprosto je odlučila da izgovori svoju nameru da joj se ekserčić vrati, posebno naglašavajući period u kojem želi da se to dogodi, u okviru 24 časa. Kad se sledećeg jutra probudila, ekserčić joj je bio u ruci između palca i kažiprsta.

"Polje potencijalnosti, odnosno beskonačnih mogućnosti, deluje u vašem životu bilo da ste svesni njegovog postojanja ili niste i na njega možete u potpunosti da se oslonite kad naučite da budete sasvim određeni i prilično jasni u svojim namerama", upućuje Grout. Ona smatra da, da bismo ovladali tim duhovnim zakonima, treba da u dubini duše shvatimo kako je svemir ispunjen obiljem i da nam u svakom trenutku čuva leđa.
"Da otkrijemo sopstveni potencijal u kreiranju sopstvenog sveta, treba da počnemo da menjamo svoja negativna uverenja i očekivanja i vežbamo taj svoj novi način postojanja.

Baš kao i naši mišići, i on zahteva nešto vežbe", naglašava Grout i poziva nas da se usudimo da isprobamo svoju energiju u svakodnevnom životu. Na tom su putu, tvrdi, naše emocije pokazatelj koliko smo bliski i otvoreni Životu, Egzistenciji, Izvoru, odnosno Bogu, kako god shvatali univerzalnu silu svemira. "Emocije nam govore koliko smo blizu Izvoru jer ako se osećamo srećno, snažno i hrabro, bliski smo Izvoru, a ako smo ljuti i depresivni, miljama smo daleko od Izvora jer nas upravo Izvor podržava u svemu što odaberemo", ističe Pam Grout savetujući nam da svaki svoj novi dan započnemo mišlju da će upravo danas da nam se dogodi nešto prelepo.

Izvor: Ivona Savić, Sensa