NEMOJ DA TROŠIŠ VREME I ENERGIJU NA LJUDE KOJE NE MOŽEŠ DA USREĆIŠ


Nauči da ne rasipaš vreme i energiju na ljude koje ne možeš usrećiti. Nikome to nije pošlo za rukom, pa neće ni tebi. Ne gubi se previše u tome da budeš svima sve. Ta želja graniči bukvalno sa ludilom jer ćeš na kraju svima postati neprijatelj, a ponajviše sam sebi. Ni pokušaj izgradnje idola drugih neće uspešno završiti, ne trebaš biti ničiji spomenik.

Jedino što možeš je biti neko u čijoj se prisutnosti ljudi lepo osećaju jer primećuju da ih ceniš, poštuješ i hrabriš, budi zadovoljan time. Nauči da ne rasipš vreme i energiju na traženje svojih prava u svetu. Na papiru i u dekleracijama sve lepo piše ali je istina pomalo surova.

Svet je mesto u kojem svako gleda svoje interese. Ono što misliš da možeš dobiti moraš prvo dati a i onda je pitanje kada ćeš dobiti to što trebaš i želiš.

Kada usmeriš svoje vreme i energiju na stvaranje kutka gde će ti prioritet biti tvoj mir vidjećeš da je bolje odustati od svega ostalog.

Nauči da ne rasipaš vreme i energiju na mišljenja drugih ljudi. Pitaju li se oni za tvoje mišljenje, gledaju li oni šta ti želiš, paze li oni na tvoje osećaje.

 

 

Nije sebičnost ako želiš sebe zaštiti od emocionalnih i mentalnih grabežljivaca ovoga sveta, to je zakon preživljavanja tebe kao čoveka, tvoja želja da od života imaš ono dostojanstvo koje ti pripada i onaj mir s kojim ćeš se svakog dana radosno buditi i odlaziti prema svojim ciljevima.

Nauči da ne rasipaš vreme i energiju po tuđim pričama gledajući šta drugi rade ili ne rade. Ne bavi se tuđim pobedama i porazima, ne gledaj na tuđe greške. Jedino što možeš učiniti je sam biti primer.

Kada svetliš svojim živom onda je tvoj doprinos tuđoj promeni maksimalan, kada svojim manama pokušavaš menjati mane drugih ništa postići nećeš. Nauči da ne rasipaš vreme i energiju na ono što nije pod tvojom kontrolom i odjednom će se usmeriti samo na ono što je pod tvojom kontrolom.

Promena će tada biti neminovna.

(Mario Žuvela, /Atma.hr)