CRKVA ZABRANJUJE HOROSKOP, A MANASTIRI UKRAŠENI ZNACIMA ZODIJAKA. KO KRIJE TAJNU?


Ako se neko usudi da pomene astrologiju i horoskop u društvu „velikih“ vernika, rodoljuba, „bezgrešnih“ bića ili duhovnika, nailazi na žestok otpor, upozorenja, osude i prekor zbog istraživanja te drevne discipline koja je stara hiljadama godina. Međutim, svi potajno prate astrologe na internetu i čitaju horoskope gde god da naiđu na sadržaje u kojima mogu da pročitaju detalje o astrološkom znaku. Licemerja ima na svakom koraku.

Niko „ne voli“ horoskop i astrologiju, a svi krišom šalju poruke astrolozima i pokušavaju da spoznaju ko su i kuda idu odnosno koja je svrha njihovog postojanja. Mnogi su se poistovetili sa ulogom sudije pa sebi daju za pravo da sude i kude one koji su drugačiji i predodređeni da tumače Božiji rukopis odnosno natalne karte – životne horoskope u kojima se može pročitati mnogo toga u vezi sa životom svakog pojedinca. To što crkva zabranjuje astrologiju zbog pojedinaca koji se mešaju u slobodnu volju klijenata, potpuno je ispravna stvar, ali je pogrešno sve astrologe svrstavati u isti koš.

 

 

Često dobijam poruke i mejlove od lica koja kriju svoj identitet, a pri tom me osuđuju zbog izučavanja astrologije. Pozivaju se na reči iz Svetog Pisma: „Neka se ne nađe u tebe koji bi vodio sina svojega ili kćer svoju kroz oganj, ni vračar, ni koji gata po zvezdama, ni koji gata po pticama, ni uročnik, ni bajač, ni koji se dogovara sa zlijem duhovima, ni opsenar ni koji pita mrtve jer je gad pred Gospodom ko god tako čini, i za takve gadove, tera te narode Gospod Bog tvoj ispred tebe“. (Peta knjiga Mojsijeva). U ovim rečima možemo da spoznamo suštinu koja se odnosi na upozorenje starozavetnom izabranom narodu da ne budu poput neznabožaca koji su se klanjali idolima i koji nisu prihvatili Gospoda Isusa Hrista kao Sina Božijeg odnosno Spasitelja koji je rekao: „Ja sam Gospod Bog tvoj i nemoj imati drugih bogova osim mene“. „Ne pravi sebi idola niti kakva lika. Nemoj im se klanjati niti im služiti“. Iz navedenih reči proizilazi to da se upozorenje odnosi na idolopoklonike koji su u to vreme obavljali razne rituale, vračanja i gatanja.

Dakle, zabrana se odnosi na sve one koji ne priznaju Hristosa kao Boga i koji ne prihvataju da je Bog Tvorac neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog, dok sa druge strane postoje istinski astrolozi koji u svemu pa i u zvezdama i planetama vide Božiju ruku koja sve navedeno i načinila da nam budu znakovi na putu kroz život. Zaključujemo da postoje idolopoklonička astrologija koju zloupotrebljavaju nevernici i ezoteristi koji su istovremeno ateisti i satanisti, ali i ikonopoklonička astrologija koja se tiče pobožne astrologije kojom se bave isključivo moralna lica koja su potkovana znanjem iz oblasti pravoslavne duhovnosti i koja u celini prihvataju učenja naše svete Pravoslavne crkve. 

 

 

 


Svi znamo za priču o Mudracima sa Istoka koji su u vreme cara Iroda, zahvaljujući Božijem dopuštenju i pojavi velike zvezde došli do mesta gde je Hristos rođen. Oni su prvi projavili vest da je rođen Car Judejski i da su došli da mu se poklone jer su videli njegovu zvezdu na istoku. Jedan od najčuvenijih matematičara, astrologa i astronoma Johanes Kepler svojevremeno je govorio da zvezda koju su mudraci pratili predstavlja konjunkciju Saturna i Jupitera u sazvežđu Riba i da je to bio nagoveštaj rođenja Mesije.

 

 

 

Nemački naučnik Šnabel je 1925. godine dešifrovao novovavilonsko klinasto pismo i crteže jednog čuvenog antičkog stručnog instituta astrološke škole iz Sipara u Vaviloniji. Između beskrajnih naziva podataka, on nailazi na jednu zabelešku o položaju planeta u sazvežđu Riba. Tu su Jupiter i Saturn brižljivo ucrtavani tokom pet meseci. A to je, preračunato na naše vreme, 7. godina pre Hristovog rođenja! Sam događaj Roždestva mogao se ovako odigrati: 29. maja 7. godine pre Hrista mudraci su posmatrali prvo sužavanje položaja obe planete. U to doba u Mesopotamiji vlada već nepodnošljiva vrućina, a leto nije vreme za teška i dugačka putovanja.

Osim toga, oni su znali da će se konjunkcija ponoviti 3. oktobra. Isto onako kao što su umeli da izračunaju buduće pomračenje Sunca i Meseca, mogli su unapred tačno izračunati i ovu konjunkciju. Pošto je 3. oktobar bio baš jevrejski praznik Očišćenja, oni su mogli da tu okolnost shvate kao neki predznak i da upravo zbog toga krenu na put. Pošto su se 4. decembra Jupiter i Saturn po treći put sastali u sazvežđu Riba, oni se "obradovaše veoma velikom radosti" i krenuše u Vitlejem, "a to i zvezda koju su videli na istoku iđaše pred njima" (Mat. 2, 10.9). Na putu za Hevron, sedam kilometara udaljenom od Jerusalima, postoji selo "Vet Lam", stari Vitlejem u Judeji. Prastari visinski put, kojim je još Avram prošao, vodi sa severa skoro tačno na jug. Prilikom svoje treće konjunkcije planete Jupiter i Saturn su izgledale kao da su se stopile u jednu veliku svetleću zvezdu. U večernjem sutonu mogle su se primetiti s juga, tako da su mudraci sa istoka na svome putu iz Jerusalima u Vitlejem stalno imali pred očima ovu blještavu zvezdu. Zvezda je zaista išla "pred njima" onako kako opisuje jevanđelje. Mudraci (astrolozi) sa istoka koji su došli da se poklone bogomladencu Hristu nisu bili idolopoklonici već ikonopoklonici i istinski vernici - Persijanci koji su se poklonili Spasitelju Mesiji Isusu Hristu.

 

 

 

Nemali je broj hrišćanskih crkava i manastira ali i veskih objekata drugih konfesija u kojima su po kupolama i zidinama naslikani znaci zodijaka. Veliki broj takvih manastira i crkava nalazi se u Grčkoj. Neki od njih su i na čuvenoj Svetoj Gori Atonskoj. Najpoznatiji je manastir Velika Lavra na čijoj kupoli se između ostalih nalazi i svih dvanaest znakova zodijaka u krugu u kom je naslikan lik Gospoda Isusa Hrista. Sigurno niko krišom nije mogao da uđe u manastir i naslika znakove koji pored prelepih ikona i likova svetaca i dan danas krase istoimeni verski objekat. Ako je horoskop “đavolja rabota” kako ga nazivaju sveštenici i pojedini neuki ljudi, postavljam pitanje otkud onda takve astrološke freske na Svetoj Gori ali i širom sveta? Sve ukazuje na to da je istina sakrivena ali i da se vernom stadu plasira isključivo ono što odgovara pojedincima.

 

 

 

I dok s jedne strane popovi odvraćaju ljude od astrologije i horoskopa, na zvaničnom sajtu globalnog Hrišćanskog radija „Svetigora“ koji pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj nalazi se između ostalog i članak posvećen životu Svetog Vasilija Velikog gde piše da je pored brojnih nauka izučavao i astrologiju. Kakva kontradiktornost!

Ono što je posebno zaintrigiralo verni narod koji dolazi u čuveni manastir Rajinovac koji se nalazi u Begaljici kod Grocke, jeste čudotvorna ikona Bogorodice Rajinovačke pred kojom se dešavaju brojna čuda. Ništa ne bi bilo toliko čudno da se na ikoni ne nalaze motivi 12 znakova zodijaka. Postavlja se pitanje: Kakva je veza astrologije, kosmosa, zodijaka i pravoslavlja? Da li je neko mogao da tajno oslika motive horoskopa na ovoj prelepoj ikoni? Nije. Da li bi se dešavala čuda da nema snažnog prisustva Božijeg u ovoj svetinji? Ne bi. Opet neko krije tajnu!

Ostaje nam da verujemo u čuda i onu narodnu izreku „Zaklela se zemlja raju, da se tajne sve saznaju“ pa tako i tajna o pravom značaju i svrsi astrologije koju su izučavali naučnici, matematičari, ali i ljudi koji su se posvetili i živeli po strogim pravoslavnim običajima poštujući Gospoda i njegove zapovesti.

Autor: Astrolog Velimir Remić