OVE NAMRINICE BOGATE SU MAGNEZIJUMOM I ČUVAJU ORGANIZAM OD BOLESTI


Da li se stalno ili često osećate slabo, umorno i iscrpljeno? Da li vas iritiraju sitnice? Tako se možete osećati ukoliko vašem telu nedostaje magnezijuma. Magnezijum je ključni, a često zanemareni, deo balansirane dijete. Važan je za više od 300 funkcija u našem telu – a mnoge od njih daju nam potrebnu energiju. Donosimo vam listu namirnica u kojima možete pronaći ovaj mineral.

 

Dnevne potrebe za magnezijem su oko 300 do 400 miligrama. Povećane su u slučaju trajnog stresa, jednolične prehrane, bavljenja sportom, izloženosti vrućini i pojačanom znojenju, tokom rasta i razvoja, kod trudnica, dojilja, oboljelih od šećerne bolesti, hroničnih bolesnika te osoba s probavnim bolestima, prolivom ili povraćanjem.

 

Rezultati istraživanja potvrđuju da je snadbevanje tim životno važnim mineralom često nedovoljna, a ako je ispod donje preporučene granice, otpornost je smanjena, povećana je podložnost stresu i oscilacijama opšteg zdravstvenog stanja.

 

Ovo su namirnice u kojima možete pronaći ovaj mineral.

Banane - su odličan prirodni borac protiv umora i iscrpljenosti. Jedna prosečna banana sadrži 32mg magnezijuma, ali takođe sadrži i kalij – još jedan mineral koji podiže nivo energije u telu.

 

Smeđi pasulj - jedna šolja ovog zdravog ploda sadrži 70mg magnezijuma, ali je također dobar izvor potrebnih zdravih vlakana i proteina!

Crni pasulj je takođe odličan izvor magnezijuma. Jedna šolja sadrži dobrih 120mg ovog važnog minerala!

 

Smeđi pirinač - Jedna šolja ove namirnica sadrži 84mg magnezijuma. Ako baš želite magnezijumom bogat obrok spojite ih sa crnim pasuljom. Te dve namirnice u kombinaciji takođe će vam obezbediti svih 9 esencijalnih aminokiselina koje su potrebne telu.

 

Leća - Osim što je puna proteina i vlakana, jedna šolja leće sadrži 72mg magnezijuma. Leća je dobra zamena za meso!

Spanać - 100g kuhanog spanaća sadrži oko 70mg magnezijuma, ali je takođe odličan izvor kalcijuma. Sirov je dobar za vaše telo, ali našem telu je lakše apsorbovati ove minerale iz kuhanog.

 

Izvor: Namirnice.ba