POREKLO I ZNAČENJE IMENA IVANA


Žensko lično ime Ivana, predstavlja staro-hebrejsko ime i spada u grupu „biblijskih imena“, a ženski je rod imena Ivan, dok će i samo poreklo i značenje biti objašnjeno u nastavku teksta.

U zemljama regiona, Ivana je veoma popularno ime još od davnina, pa se tako sreće sa različitom učestalošću i u raznim varijacijama, ali se uvek „vrlo visoko kotira“, među imenima koja se daju novorođenim devojčicama.

Poreklo ženskog ličnog imena Ivana 

Kako je u prethodnim redovima već i napomenuto, žensko vlastito ime Ivana, izvedeno je od muške imenice Ivan, a koja se na starom hebrejskom jeziku piše „Yohanan“ (ženski rod je ime Johohana).

Pomenuto vlastito ime Ivana, takođe se sreće u grčkom jeziku i izvedenica je od muške imenice „Ioan“ ili „Ioannes“, a predstavlja ime velikog broja svetaca i apostola iz Biblije, pa otuda jeste i vrlo popularno ime u hrišćanskoj veri.

Značenje ženskog vlastitog imena Ivana 

U prevodu sa starohebrejskog ili sa starogrčkog jezika, žensko ime Ivana, ima isto značenje kao i muško ime (a iz koga je i izvedenica), i prevodi se kao „osoba koja je poslata od Boga“; „Božja miljenica“; „žena bezgrešna“; „plemenita“; „poštena“; „žena koja je blagorodna i milostiva“.

 

 

Zastupljenost ženskog imena Ivana u zemljama regiona 

U Srbiji se ime Ivana nalazi prema statističkim podacima među prvih sto imena, a koja se daju ženskoj deci, i nalazi se na 100. mestu prema podacima iz 2016. godine;

U Hrvatskoj se lično ženski ime Ivana, na listi od sto najčešćih ženskih imena za novorođenčad koja su ženskog pola, nalazi na nešto „boljem“ 85. mestu iz podataka koji su prikupljeni u 2016. godini;

U Bosni i Hercegovini, žensko lično ime Ivana nije među prvih sto imena po svojoj popularnosti ili zastupljenosti, ali su zato izvedenice od ovog ličnog imena kao što su Iva ili Ilhana, na 43. ili na 67. mestu liste najpopularnijih ženskih imena u BiH.

Izvedena imena od ženskog ličnog imena Ivana 

Veliki broj ličnih ženskih vlastitih imenica, je ili „skraćeni“ oblik ili pak neka česta izvedenica od imena Ivana, a najpopularnija među njima su – Iva; Ivona; Ivka; Ivančica; Ivka; Ivanja; Ivanjica; Ivanija; Vanja; Ilma; Ilhana; Iveta; Ivi; Ivica; Ivanka.

(Znacenjeimena.net)