KAKO BOJE UTIČU NA RASPOLOŽENJE ČOVEKA?


Kao i zvuk, određene boje nam više odgovaraju ili u nama izazivaju željene afekte. Bilo da želimo da se opustimo ili da, naprotiv, naš život učinimo dinamičnijim i strastvenijim. Kao i zvuci, boje reprezentuju određene elemente koji, na okupu, grade odraz svekolike harmonije. Zato je pravilan izbor boja za određeni prostor, ili određenu osobu koja u prostoru boravi, presudan aspekt stvaranja udobnog doma ili radnog prostora.

Kada je reč o čoveku, izbor boja nam koristi da sebe prikažemo u određenom svetlu ali, još važnije, da se i sami prijatnije osećamo u životnom ili radnom prostoru. Da li i na koji način želimo da se opustimo, kakva boja je najprikladnija za spavaću sobu a kakva za kuhinju i trpezariju...?, samo su neka od pitanja koja postavljamo sebi pre nego što započnemo adaptaciju svog doma.

 

Plava boja, u svojim različitim nijansama, podseća na nebo ali i more, dubinu prostora ali i osećanja, mudrost. To je boja uz koju se lako telesno i nervno opuštamo ali je idealna za kontemplaciju, razmišljanje, razvoj osećanja sigurnosti i zaštićenosti. Zelena boja predstavlja postignut sklad između čoveka i prirode. Veoma je opuštajuća i uvek dobar izbor kada je reč o prostorijama za odmor ili spavanje.

 

Žuta boja je sinonim za vedrinu i optimizam. To je boja koja govori o mladosti, znatiželji, kreativnosti i spremnosti za improvizaciju. Ljubičasta boja je boja snažnih osećanja, inteligencije i aktivnog uma. To je ženstvena, senzibilna boja ali istovremeno i veoma intimna. Ružičasta boja je najčulnija od svih, ženstvena je i nežna ali podstiče želju za igrom, za aktivnim učestvovanjem u životu.

 

Crvena boja predstavlja strast, ustreptalost čula i spremnost za razmenu emocija. Nema boljeg izbora boje ukoliko želite da pokažete svima svoju ljubav prema životu, energiju i vitalnost. Kada god osetite zamor ili slabost, vreme provedeno u prostoru okrečenom u crveno će vam povratiti energiju. Narandžasta boja govori o vašoj potrebi za komunikacijom, drugim ljudima, kreativnosti i izraženoj duhovnosti.

 

Boje doživljavamo drugačije ujutru, u podne i uveče. Boje menjaju svoje psihološke aspekte u odnosu na prirodnu prosvetljenost vašeg stana ali i u odnosu na postavku veštačkog osvetljenja.

 

Izvor: Maxima.rs