KAKO PREPOZNATI SIMPTOME DEHIDRIRANOG ORGANIZMA?


Kada ste zadnji put popili čašu vode? Ako se ne možete setiti, tada je vreme da uzmete čašu i učinite uslugu svom zdravlju.  Više od 60 posto našeg tela čini voda. Zato ne čudi da, kad “presušimo”, počinjemo biti nervozni. Već i blaga dehidracija može izazvati promene raspoloženja, glavobolju i teskobu te smanjiti koncentraciju. Mnogi, nažalost, nesvesni uzroka problema, zaboravljaju piti vodu. 

Kad postanete žedni, telo već odavno vapi za vodom. A kad telo izgubi dva posto od ukupne količine tekućine, pojavljuju se početni simptomi blage dehidracije - osećamo žeđ, gubimo apetit, suše nam se usta, koža postaje suva, mokraća je tamna, osećamo pojačan umor i slabost, a može se pojaviti i groznica. Ako telu tad ne nadomestimo tekućinu, dehidracija će uzeti maha. Kad organizam izgubi više od pet posto tekućine, telo nas na to glasnije upozorava. Pojavljuju se jači simptomi dehidracije - srce ubrzano lupa, brzo dišemo, smanjeno se znojimo i mokrimo, telesna temperatura nam raste, mišići se grče, osećamo jak umor, mučninu, jaku glavobolju i trnce u udovima. 

Kako biste na vreme sprečili da organizam dehidrira, postavite sebi dnevne podsetnike za “vodeni time-out” .

08.00: Svako jutro - pola litre vode 

Tokom osam sati spavanja telo ne dobija ni kap vode. Zato dan obvezno počnite čašom vode. Ona će vas razbuditi i “isprati sistem” te će telo moći normalno funkcionisati. Istraživanje je pokazalo i da jutarnje ispijanje pola litre prirodne vode potiče metabolizam tokom idućeg sata.

09.30: Mlekom protiv dehidracije i bolesti  

U drugoj pauzi tekućinu u telu nadoknadite čašom mleka koje sadrži čak 90 posto vode. Mleko u jutarnjem obroku doneće u telo proteine te će pomoći u očuvanju zdravlja i čvrstoće kostiju. Umesto kravljeg, dobra i zdrava alternativa je i sojino, rižino ili mleko od zobi i badema.

 

 

11.00: Zdravlje dolazi u gutljajima 

Stručnjaci američkog Instituta za zdravlje preporučuju da žene na dan obvezno popiju devet, a muškarci 12 čaša vode. I dok radite, često pijte po nekoliko gutljaja vode kako telo ne bi dehidriralo. Pobrinite se da u blizini uvek imate bocu od jedne litre koju ćete redovno napuniti prirodnom, negaziranom vodom kojoj možete dodati i malo limuna.

12.00: Grejp umesto mehurića

Ako uz ručak rado pijete dijetalna gazirana pića, zamenite ih vodom. Prema najnovijem istraživanju, redovnim ispijanjem dijetalnih gaziranih sokova povećava se rizik od bolesti srca, pa čak i srčanog udara. Ako želite vodu obogatiti omiljenim okusom, dodajte joj malo grejpa i metvice ili sveži đumbir i breskvu.

13.00: Boja urina šalje signale

Osim što ju je potrebno redovno uzimati, tečnost iz tela treba i redovno ispuštati. Kad uzmete WC-pauzu, prekontrolišite boju urina jer to je najbolja metoda da procenite ima li vaše telo dovoljno tekućine. Ako niste dehidrirali, urin će biti bistar i svietložut. 

 

 

15.00: Odmorni i zadovoljni

Ako se poslepodne osećate umorno i pospano, iako ste se dobro naspavali, to može biti znak da je telo žedno. Osećaj iscrpljenosti i gubitak volje za rad simptomi su dehidracije. Prije nego što se zaputite prema aparatu za kafu, popijte čašu vode koja će vam dati snagu da završite dnevne poslove.

17.00: Vaga pokazuje da treba piti

Vrlo je važno da nakon večernjeg treninga nadoknadite telu tečnost izgubljenu znojenjem. Pre nego što se uputite na sprave u teretani, obvezno stanite na vagu te se ponovo izvagajte nakon što završite trening. Za svakih 200 grama izgubljene telesne težine popijte po dve čaše vode da biste nadoknadili tečnost.

 19.00: Konobar, molim veliku čašu vode

Ako volite popiti poneko alkoholno piće, obvezno popijte čašu vode. Kako bi se oslobodilo i pročistilo od toksina iz alkohola, telo pojačano gubi tečnost te može dehidrirati. Ispijanjem vode nadoknadite izgubljenu tečnost i ujutro se nećete probuditi mamurni. 

(24sata.hr)