PREDSKAZANJE PROROKA ISAIJE O PROPASTI DAMASKA


Hrišćanski fundamentalisti podsećaju na starozavetna biblijska mesta koja se tiču sirijskog glavnog grada. Damask će biti "ukinut", tog grada više neće biti, već samo "gomile ruševina", govorio je prorok Isaija. Godinama otkako traje rat u Siriji, hrišćanski fundamentalisti iz celog sveta intenzivno se bave istraživanjima mogućih biblijskih proročanstava u vezi sa napetom situacijom na Bliskom istoku. Fundamentalisti podsećaju na starozavetna biblijska mesta, koja se tiču sirijskog glavnog grada Damaska. Prema rečima proroka Isaije, Damask će biti "ukinut" i tog grada više neće biti, već samo "gomile ruševina", prenose agencije. I prorok Jeremija piše o Damasku, gradu koji će, kako je rekao, "klonuti", iz kojeg će se bežati i koji će zadesiti tuga i bolovi kao oni kod porodilje.

"Popadaće mladići njegovi po ulicama, a sva će vojska izginuti", govorio je prorok Jeremija. Pojedini teolozi ukazuju na to da se ovo proročanstvo odnosi na ugrožavanje Damaska od Asiraca 732. godine stare ere, dok su fundamentalisti sigurni da se ono još nije ispunilo i da sada nastupaju "poslednja vremena".

Prema rečima fundamentalista, "poslednja vremena" mogu biti samo predskazana događajima na Bliskom istoku i u vezi sa Izraelom.

Napetost između Izraela i Irana neprestano raste, ne isključuje se mogućnost da obe zemlje koriste rakete, možda i atomske, u napadima. Irak, takođe, još nije bezbedan.