ČUDESNI LEK IZ PRIRODE: ZAŠTO JE VAŽNO KONZUMIRATI PROPOLIS?


Propolis se vekovima koristi u prirodnoj medicini, a dokazano je da su ga koristili drevni Egipćani, Asirci i Stari Grci. Ova zdrava namirnica smatra se za prirodni antibiotik i koristi se za lečenje raznih oboljenja, a naročito se preporučluje za jačanje imunog sistema.

Utvrđeno je da propolis ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva, deluje kao antioksidant i antistetik i podstiče regueneraciju tkiva. Ljudski imunitet slabi sa godinama, a naročito je oslabljen tokom jeseni i zime kada je veći rizik od respiratornih infekcija, gripa i prehlade. Flavonidi iz propolisa jačaju imunitet i pozitivnu utiču na ćelijsku građu.

Propolis se primenjuje u preventivi upalnih procesa nosa, uha, grla, gornjih disajnih puteva i za opštu otpornost organizma. Sastoji se od velikog broja vitamina, minerala, esencijalnih kiselina i oligoelemenata, pa njegovo uzimanje na dnevnom nivou višestruko pozitivno utiče na imunitet i zdravlje čoveka u celosti. Pčele koriste propolis kako bi oblagale i zaštitile svoje košnice, a mi ga koristimo kako bismo sačuvali naš imunitet. Istraživanja pokazuju da je korišćenje propolisa bolji izbor od korišćenja antibiotika (kada je to moguće u konsultaciji sa lekarom), jer ne razvija rezistenciju i ne remeti crevnu floru.

Pri kupovini propolisa budite uvereni da kupujete provereno kvalitetan proizvod od proizvođača meda, kako ne biste dobili lažni propolis koji neće imati blagotvorno dejstvo na vaš organizam. Preporučuje se da svakog jutra na kašičicu meda sipate oko 10 kapi propolisa i pojedete. Ovu dozu možete uzimati dva puta dnevno.

Napomena: Propolis ne smeju da uzimaju osobe koje su alergične na pčelinje proizvode. Pre upotrebe propolisa konsultujte se sa lekarom.

Izvor: Lovesensa